Is 5.000 euro genoeg spaargeld?

Is 5.000 euro genoeg spaargeld?

Heel wat mensen hebben niet genoeg geld op hun spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Hoeveel spaargeld hebt u dan nodig om een voldoende grote financiële buffer te hebben? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten opzij te hebben. Hoeveel geld moet u opzij hebben staan als spaarbuffer? Het antwoord in deze blog.

Hoeveel spaargeld u minimaal moet hebben, hangt sterk af van uw persoonlijke situatie: woont u samen of alleen, hebt u inwonende kinderen enz.

Ook al staat de rente op spaarrekeningen laag, toch is het verstandig om genoeg spaargeld aan te houden als financiële buffer. Hoeveel hangt onder meer af van uw gezinssituatie, uw inkomen en uw vaste lasten. Hebt u een eigen huis? Dan is een hogere buffer nodig dan wanneer u in een huurhuis woont. En hebt u een auto die u bij een financiële tegenvaller niet weg wilt doen, dan is het bedrag van de buffer ook weer wat hoger.

Wanneer u als al dan niet getrouwd koppel door het leven gaat, bent u met twee om een spaarpot te vullen. Dan kunt u dus in principe een grotere geldreserve aanleggen. Uw kosten worden bovendien door twee gedeeld, terwijl een alleenstaande ze volledig moet dragen. Zowel verwachte als onverwachte uitgaven wegen daarom iets minder hard door dan voor een vrijgezel.

Waarvoor hebt u een spaarbuffer nodig?

  • om dure maanden te overbruggen, zoals bv. de eerste schoolmaand;
  • om meubels, huishoudtoestellen … te vervangen als het nodig is;
  • voor een onverwachte herstelling aan uw auto;
  • voor kleine onderhoudswerken aan uw huis.

Uw spaarbuffer gebruiken als een soort pensioen of om een lange periode van werkloosheid op te vangen, is zeer zeker geen goed idee.

Hoe hoog moet mijn geldreserve zijn?

Hoeveel spaargeld u minimaal moet hebben, hangt dus sterk af van uw persoonlijke situatie: woont u samen of alleen, hebt u inwonende kinderen enz.

In onderstaande tabel vindt u de aangewezen spaarbuffer in verschillende situaties:

Uw situatie
Uw minimale buffer
Alleenstaand, geen kinderen, huurwoning, zonder auto, netto maandloon 1.965 euro
€3.750
Koppel, geen kinderen, huurwoning, compacte auto vervangwaarde 5.000 euro, gezamenlijk netto maandinkomen 4.230 euro
€12.250
Koppel, geen kinderen, eigen huis, compacte middenklassenwagen vervangwaarde 8.000 euro, gezamenlijk netto maandinkomen 4.720 euro
€18.250
Koppel, twee kinderen, eigen huis, middenklassenwagen vervangwaarde 12.000 euro, gezamenlijk netto maandinkomen 4.850 euro 
€23.250


De cijfers zijn afkomstig van de BufferBerekenaar van het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en geven u een goed idee van het geld dat u beschikbaar moet hebben.

Maar: dit is de hoeveelheid spaargeld die u minimaal moet hebben. Wilt u ook genoeg achter de hand hebben voor eventuele grotere kosten aan uw auto of aan uw huis, dan is het verstandig om meer te sparen.

Vergeet ook niet dat deze minimale buffers zijn berekend op basis van uw huidige situatie. Bij AXA Bank kijken we voor de berekening van de buffer ook naar uw toekomstplannen. Daarom adviseren wij altijd een financiële reserve van minimaal 10.000 euro. We houden daarbij rekening met wat u maandelijks kunt sparen en uw roerend vermogen, dat is het saldo op uw zicht- en spaarrekening, het kapitaal dat u al hebt opgebouwd in pensioen- of langetermijnsparen en beleggingsproducten met kapitaalgarantie (zoals termijnrekening, kasbon en tak-21) en zonder kapitaalgarantie.

Wilt u weten hoe u er voor staat? Maak dan een afspraak voor een grondige analyse.

Stap voor stap naar een goede spaarbuffer

Open een spaarrekening voor uw financiële buffer. Wanneer u geld nodig hebt, kunt u het gewoon afhalen.

Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven: bepaal hoeveel u maandelijks kunt sparen door een overzicht te maken van uw inkomsten en uitgaven op maand- en jaarbasis.

Kies voor een automatische spaaropdracht. Dan hoeft u er niet telkens aan denken om een bedrag opzij te zetten en bent u er zeker van dat u spaart.

En wanneer u plannen hebt die u onmiddellijk wilt realiseren, kunt u natuurlijk altijd een lening afsluiten.

Is 5.000 euro genoeg spaargeld?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x